El nostre patrimoni natural
D’entre les diverses valls naturals, com la de Rialp o la de l’Angonella, destaca la vall de Sorteny, l’únic espai natural protegit de la parròquia d’Ordino des del 1999. La diversitat d’hàbitats i el bon estat de conservació del medi ambient expliquen la gran riquesa florística d’aquest espai, amb més de 800 espècies de flora en tan sols 1.000 hectàrees d’extensió. Un dels aspectes més destacables de Sorteny és la riquesa i la diversitat de molleres i torberes, així com el refugi de flora rara o amenaçada, amb 50 espècies endèmiques dels Pirineus. Per aquests motius, el Parc Natural de Sorteny forma part del Conveni Ramsar així com de la Xarxa Maragda de protecció de la biodiversitat del Consell d’Europa.

El nostre patrimoni cultural
Les falles i la crema del Mai de Sant Pere
El 28 de juny Ordino celebra la festa de les falles i la crema del Mai de Sant Pere, una tradició que commemora l’entrada del solstici d’estiu. Els fallaires fan rodar les seves falles pels carrers del poble fent-les vertiginosament convertint-les en veritables boles de foc. Quan arriben on hi ha plantat el Mai l’encenen mentre les falles giren al seu voltant. És una festa declarada d’interès cultural pel Govern d’Andorra i inclosa a l’Inventari general del Patrimoni cultural d’Andorra. Les falles del Pirineu han estat reconegudes per la Unesco com a Patrimoni cultural immaterial de la humanitat.
L’última ossa d’Ordino
Ordino celebra a l’entrada del cicle hivernal, diumenge més proper al 8 de desembre, la seva festa de l’ossa. És una representació popular en la qual s’explica com uns dallaires mandrosos van matar la darrera ossa que es va veure per Ordino. Durant la representació es produeixen un seguit d’embolics on hi apareixen d’altres personatges en el que acaba sent una una sàtira de les relacions de poder dins la societat rural tradicional i una paròdia de l’actualitat local amb diàlegs burlescos, cançons i bromes. L’ossa d’Ordino forma part de Les festes de l’os dels Pirineus reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni cultural immaterial de la humanitat l’any 2022; l’Ossa d’Ordino està inclosa en l’Inventari del Patrimoni cultural andorrà i declarada pel Govern d’Andorra com a Festa d’interès cultural.

La nostra gent
Un total de 5.300 habitants conformen el cor i l’ànima de la reserva d’Ordino. Ciutadans, agricultors, ramaders, comerciants o restauradors, entre d’altres, són l’essència viva del dia a dia del territori. De fet, són els mateixos ciutadans i actors de la reserva els qui, conscients dels valors d’Ordino, consideren fonamental seguir treballant per assolir la sostenibilitat del territori i garantir una qualitat de vida per a les properes generacions.
L’activitat social de la reserva es distribueix al llarg de vuit poblacions: Ordino i Segudet, Sornàs, Ansalonga, la Cortinada i Arans, Llorts i el Serrat.
